Destek Eğitim Odası Nedir?
Destek eğitim odası; okul ve kurumlarda kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitimlerine devam eden özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin sunulan eğitim hizmetlerinden en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla özel araç-gereçler ile eğitim materyalleri sağlanarak oluşturulmuş eğitim ortamlarıdır. Destek eğitim odası, il/ilçe özel eğitim hizmetleri kurulunun önerisi doğrultusunda il/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından açılır. Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere yönelik okulun fiziki şartları, öğrenci sayıları, yetersizlik türleri ve yetenek alanları göz önünde bulundurularak ayrı destek eğitim odaları açılabilir.
Destek eğitim odalarından faydalanacak kaynaştırma tedbiri olan her bir öğrenci için Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP)’nın hazırlanması yasal bir zorunluktur. Bu programın hazırlanması okulda oluşturulacak olan BEP geliştirme biriminin sorumluğundadır. Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan “Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Tüm Öğretmenler İçin Yol Haritası” isimli kitaba aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.
Destek Eğitim Odalarından Kimler Faydalanabilir?
Destek eğitim odalarının ne şekilde açılabileceği, destek eğitim odalarından hangi öğrencilerin faydalanabileceği, bu odalarda hangi öğretmenlerin ne şekilde görevlendirilebileceği gibi konularda daha ayrıntılı bilgi almak için Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanmış olan “Destek Eğitim Odası Kılavuzu”na aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.
https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_07/24014806_destekodasi2.sra.pdf
Bir Destek Eğitim Odasının Fiziki Özellikleri Neler Olmalıdır?
İdeal bir destek eğitim odasının fiziki standartları Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanmış olan “İlkokul, Ortaokul Ve Lise Kademeleri Destek Eğitim Odası Teknik Şartnamesi” metninde belirtilmiştir. Bu metinde destek eğitim odasından faydalanacak öğrencilerin gelişim özelliklerine ve eğitsel ihtiyaçlarına uygun olarak kullanılabilecek eğitsel materyaller ve ideal bir destek eğitim odasının fiziki ihtiyaçlarının standartları belirtilmiştir. İlgili metne aşağıdaki bağlantıdan erişebilirsiniz.
Fiziki şartları nedeniyle destek eğitim odası açılamayan okullarda il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin onayı doğrultusunda fen laboratuvarları, resim atölyeleri, müzik odaları vb. uygun alanlar destek eğitim odası olarak kullanılabilir.
Destek Eğitim Odasında Kullanılacak Eğitsel Kaynaklar ve Eğitsel Materyaller Nelerdir?
Destek eğitim odalarından çeşitli yaşlarda ve çeşitli eğitsel tanı gruplarından öğrenciler faydalanabilmektedir. Her öğrencinin eğitsel ihtiyacı farklı olacağından öğrenciye özgü hazırlanacak içerikler için çeşitli kaynaklardan faydalanılabilir. ORGM tarafından hazırlanmış olan içeriklere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
https://orgm.meb.gov.tr/www/destek-egitim-odasi-etkinlik-kitaplari/icerik/2544
https://orgm.meb.gov.tr/www/kaynastirma-ogrencileri-icin-uyarlanmis-etkinlikler/icerik/1319
Konu ile ilişkili olan diğer resmi kaynaklar aşağıdaki bağlantılarda bilgilerinize sunulmuştur.
-Destek Eğitim Odası Açılması Genelgesi
https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2015_10/08112732_destekeitimodasgenelge.pdf
-Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Genelgesi
https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2017_09/21112929_kaynastirma_genelge.pdf
-Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği
https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=24736&MevzuatTur=7&MevzuatTertip=5
Adres:
ACIBADEM MAH. ACIBADEM CAD. NO 131/15 ÜSKÜDAR / İSTANBUL
Telefon
0216 651 50 03